Acest proiect implică 40 de instituții academice și de cercetare din 13 state membre și face parte dintr-o inițiativă mai amplă, care include și Republica Cehă și Ungaria, în scopul creării unui consorțiu de cercetare european de avangardă, informează un comunicat al Comisiei Europene.
„Acesta este exact tipul de proiect pe care dorim să îl vedem mai des în viitor. El are menirea de a impulsiona cercetarea și inovarea.Vrem să lansăm mai multe astfel de proiecte în viitor, cu o evidentă valoare adăugată, pentru a ne asigura că fiecare euro este cheltuit în mod inteligent”, a declarat comisarul european pentru politica regională, Johannes Hahn, despre decizia de aprobare a finanțării.
Președintele Traian Băsecu declara, pe 13 septembrie, că va discuta cu președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în cadrul vizitei întreprinse vineri la Bruxelles, despre aprobarea finanțării proiectui și importanța acestuia pentru România.
ELI-NP va avea rolul unui laborator paneuropean și va găzdui o gamă largă de discipline științifice, care va include domenii inovatoare ale fizicii fundamentale, noua fizică nucleară și astrofizică, precum și știința materialelor și științele vieții. De asemenea, cercetătorii vor studia posibile noi modalități de tratare a materialelor nucleare și a deșeurilor radioactive.
Proiectul urmărește să promoveze cercetarea națională și europeană prin crearea unei infrastructuri de cercetare de reputație internațională deschisă specialiștilor din mediul științific universitar și privat, precum și din mediul întreprinderilor.
„Ne punem speranțe foarte mari în proiectul ELI-NP. Prin intermediul acestuia, România are ocazia de a se plasa ferm pe harta cercetării europene, de a păstra în țară lucrători cu specializare foarte înaltă, inversând fenomenul «exodului creierelor» și atrăgând noi societăți în regiune”,a adăugat comisarul Hahn.
În prezent, în România se investesc numai 0,5% din PIB în cercetare și dezvoltare (C&D), în sectoarele public și privat luate împreună, în timp ce obiectivul național al României în cadrul strategiei Europa 2020 este de 2%, în contextul unui obiectiv principal de investiții în C&D de 3% pe ansamblul UE.
Se preconizează că ELI-NP va genera impulsul mult așteptat pentru cercetarea și dezvoltarea din România, ajutând țara să elimine decalajele din domeniul inovației și să favorizeze transferul de cunoștințe și tehnologie.
Totodată, acest proiect ar urma să mărească în mod considerabil atractivitatea României ca regiune a excelenței în cercetare și a inovării, evidențiază comunicatul Comisiei Europene.
Partea investiției acoperită de UE este pusă la dispoziție prin intermediul programului cofinanțat „Creșterea Competitivității Economice” din cadrul Fondului european de dezvoltare regională (FEDER).
Proiectul are ca obiectiv îmbunătățirea capacității de cercetare a României și stimularea transferului de tehnologie între instituții de cercetare și dezvoltare și întreprinderi, oferind țării un avantaj competitiv și dându-i impulsul necesar pentru o creștere inteligentă.
Decizia de marți aprobă contribuția FEDER pentru prima etapă a ELI-NP pe perioada 2011-2015, în timp ce costul total al proiectului se ridică la 356,2 milioane euro.